Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
15861
post-template-default,single,single-post,postid-15861,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
çevre kirliliği, dünya

Hayatımızın Her Yerinde Bulunan Plastik Hakkında

Mutfağımızdan salonumuza, kıyafetlerimizden çocuklarımızın oyuncaklarına, ulaşım araçlarından ofislerimizde kullandığımız eşyalara kadar hayatımızın pek çok alanında yer verdiğimiz plastiği, çevreye zararlarını ve bu zararlar konusunda yapabileceklerimizi sizin için listeledik.

1#
çevre kirliliği

Malumunuz plastik doğadan elde ettiğimiz bir madde değil, bazı ısıl işlemlerle elde ettiğimiz yapay bir ürün. Adını da Yunanca “plastikos” kelimesinden almış ki bu kelimenin kökeni “biçimlendirme” anlamına geliyor.

2#
deniz kirliliği

Sıcakla temas ettiğinde kanserojen maddeye dönüşerek biz insanlar için zararlı hale gelen plastik araştırmalara göre her yıl 100 binden fazla deniz memelisinin ölümüne neden oluyor. Yani denizlere atılan plastikler sadece çevre kirliliğine değil onları besin zannederek yiyen deniz canlılarının ölümüne de neden oluyor.

3#
deniz kirliliği

Dünya’mızda üretilmiş plastiklerin %46’sı okyanuslarda bulunuyor. Yapılan araştırmalara göre denizlerin dibinde ışığın, hareketliliğin, ısının çok düşük olması nedeniyle maddeler dibe çöküyor ve orada kalıyor. Bu konuda yapabileceğimiz en iyi şey, plastik atıklarımızı asla ve asla denizlere bırakmamak…

4#
poşet

Her gün tüketilen milyonlarca plastik poşet konusunda bütün dünya uzun zamandır alternatif çözüm arayışına girdi. Bu konuda bilinmesi gereken detaylardan biri de özellikle siyah poşetlerin çevre sağlığına oldukça zararlı olduğu…

5#
çevre kirliliği

Plastik kavanoz ve şişeler plastiğe alternatif olarak en çok kullanılan materyaller arasında bulunuyor. Geri dönüşüm özelliği bulunmayan pet şişeler, pipetler çevre kirliliğini artırdığı gibi sağlıksız yaşama zemin hazırlarken, ambalaj olarak cam ürünleri tercih etmek en doğru tercih oluyor.

6#
deniz kirliliği

2018 rakamlarına göre plastik üretimi 350 milyon tonu aşmış bulunuyor. Plastik üretiminde Çin, Endonezya, Filipinler, Tayland gibi ülkeler başı çekerken Almanya, Güney Kore, Avusturya plastikleri geri dönüştürmede ilk sıralarda yer alıyor.

7#
çevre kirliliği

Plastiğin zararlarını en aza indirmek için enerjiye dönüştürmek, geri dönüştürerek kullanmak ve imha etmek gibi bazı yolları bulunuyor. İmha etmek doğada kalıntı bırakacağı için doğru bulunmazken geri dönüştürmek, doğayla temas ettirmeyeceği ve yeni plastik üretimine gerek bırakmayacağı için en doğru seçenek olarak görülüyor.

 2,088 okunma

akin aksoy